Ett axplock av alla spännande trädgårdsyrken som finns.

  • 1. Arborist

    Trädvårdare är ett annat namn för arborist. Stora träd är vackra och berikar vår miljö, men ska samtidigt vara säkra. En vanlig arbetsuppgift är så kallad kronrensning, vilket innebär att du tar bort döda eller skadade grenar. Du jobbar med specialgjorda hand- och motorsågar. Som arborist kan du inte vara höjdrädd, ofta kommer du att befinna dig högt uppe i en trädkrona!

    Du kan utbilda dig till arborist inom yrkeshögskolan på Hvilan i Skåne.

  • 2. Hortonom

    Intresserad av trädgårdsväxter - i växthus eller på friland? Då kan hortonom vara något för dig! Intresset för närodlat, ekologiskt och företagande växer, så förbered dig på att vara med och utveckla framtidens trädgårdsodling. Få mer inspiration från arbetslivet på hortonom.se. Exempel på arbetsplatser kan vara odlingsföretag, rådgivningsföretag eller universitet och högskolor.

    Du utbildar dig till hortonom vid SLU i Alnarp.

  • 3. Landskapsarkitekt

    Vill du förena ditt intresse för gröna miljöer såväl som för arkitektur? Och vill vara med och skapa framtidens landskap? Som landskapsarkitekt är du expert på att kombinera formgivning och naturvetenskap och i ditt arbete påverkar du hur miljön runt omkring oss ser ut och fungerar. Efter en 5 år lång utbildning är du redo att ha eget konsultföretag, jobba på ett arkitektkontor eller inom den offentliga sektorn. 

    Du läser din utbildning vid SLU och väljer mellan studieorterna Alnarp och Uppsala. 

  • 4. Landsskapsingenjör

    Som landsskapsingenjör är du expert på utemiljöer exempelvis kring arbetsplatser, skolor och bostäder. Du är intresserad av att bygga och förvalta vackra och långsiktigt hållbara utemiljöer. Kika på mötesplatsen landskapsingenjör för att lyssna på studenter och branschen. En dag på jobbet är omväxlande - kanske börjar du dagen på kontoret och avslutar ute i en grönskande rondell? 

    Till landskapsingenjör läser du vid SLU i Alnarp eller Ultuna.

  • 5. Prydnadsväxtodlare

    Som prydnadsväxtodlare odlar du kulturer som krukväxter eller driver lökväxter som tulpaner. Det sker oftast i växthus och ofta kombinerar man produktionen med olika kulturer som blir redo för försäljning vid olika tider på året. För prydnadsväxtodlaren finns möjligheten att producera året om, under förutsättning att man har god förmåga att planera, gott tekniskt kunnande och ett bra affärssinne.

    Utbilda dig exempelvis på naturbruksprogrammet, se naturbruk.se eller till trädgårdsingenjör med odlingsinriktning vid SLU i Alnarp.

  • 6. Trädgårdsanläggare

    Som trädgårdsanläggare är du expert på utemiljöer exempelvis kring arbetsplatser, skolor och bostäder. Kika på branschföreningen Trädgårdsanläggarnas hemsida för att få veta mer. En dag på jobbet är omväxlande - du kanske både lägger plattor på en nybyggd garageuppfart och planterar ett stort träd? 

    Du kan utbilda dig på naturbruk.se eller till landskapsingenjör vid SLU i Alnarp.

  • 7. Trädgårdsdesigner

    Är du intresserad av trädgård, färg och form? Du designar trädgårdar för privatpersoner såväl som för kommuner och bostadsrättsföreningar. En vanlig dag på jobbet kan börja med ett kundbesök och avslutas framför ritbordet eller med näsan i trädgårdsboken. Ofta är du egen företagare eller är anställd på ett mindre företag. Intresset för trädgård blommar mer än någonsin!

    Utbilda dig exempelvis till trädgårdsingenjör med designinriktning vid SLU i Alnarp eller gå en fristående kurs. Kika på allastudier.se.

  • 8. Trädgårdsingenjör

    Är du intresserad av att planera gröna miljöer? Och av odling, teknik och trädgård? Stadsodling, träd för klimatets skull och smarta nyttoväxter är en växande trend, så som trädgårdsingenjör har du framtiden för dig. Vanliga arbetsuppgifter som anställd på en kommun kan vara att planera perennrabatten i stadsodlingen eller i lekparken.

    Du utbildar du dig vid SLU i Alnarp. Du kan välja inriktning odling eller design.

  • 9. Trädgårdsmästare

    Vill du jobba självständigt och vara mycket utomhus? Och är intresserad av odling och människor? Som trädgårdsmästare planerar, leder och deltar du i arbetet i trädgårdar och parker, antingen som anställd eller som egen företagare. En del trädgårdar är inriktade på odling av köksväxter, frukt, bär, plant- eller prydnadsväxter. En del trädgårdsmästare är mycket specialiserade, exempelvis på rosor eller tulpaner.

    Du kan utbilda dig på naturbruksprogrammet, se naturbruk.se med trädgårdsinriktning eller på en yrkeshögskola, se yrkesutbildningar.se.

Videoposter Tra Dga Rd

Trädgård - Ett drömområde för dig som vill skapa kreativa och praktiska lösningar nära naturen.