Laddar Laddar innehåll ...

Mat Yrken

Inom det gröna näringslivet finns många yrken där man arbetar med mat och livsmedel. Både som producent och förädlare, men även med kvalitet och forskning. Här följer ett axplock!

AGRONOM LIVSMEDEL   •   EGEN FÖRETAGARE   •   GÅRDSBUTIKSFÖRETAGARE   •   KOSTCHEF   •   KVALITETSARBETE   •   MATFORSKARE   •   MATFÖRÄDLARE   •   MATPRODUCENT   •   PRODUKTUTVECKLARE   •   SMÅSKALIG MATHANTVERKARE

 

Agronom Livsmedel

Som livsmedelsagronom vet du hur livsmedel produceras på ett hållbart sätt och vet vad som påverkar livsmedels kvalité i hela livsmedelskedjan. Kanske får du jobb som produktutvecklare inom livsmedelsindustrin eller som tjänsteman på Livsmedelsverket?

Din utbildning till Agronom livsmedel får du på SLU i Uppsala. 

 

Egen företagare

Som egen företagare har du möjlighet att jobba med precis det som du är intresserad av. Du har stor frihet i ditt arbete och bestämmer över din egen tid. Många utbildningar ger dig en bra kunskapsgrund för att lyckas som egen företagare. 

Verksamt.se ger information om hur du startar, driver och utvecklar ett företag.

 

Gårdsbutiksföretagare

Har du egna varor från din gård och vill sälja direkt till konsument? Eller vill du sälja andra gårdars produkter? Som gårdsbutiksföretagare är det vanligt att du samverkar med andra producenter i ditt område för att få ett brett utbud. Du kan även förädla varorna och kanske göra sylt, ost eller baka? Kika runt bland landets gårdsbutiker hos Svensk Lantmat för att få mer inspiration och se vad andra gårdsbutiker gör.

Checklista för att öppna gårdsbutik.

 

Kostchef

Som kostchef utvecklar du måltider, ofta på restauranger, skolor eller sjukhus. Du leder och planerar arbetet från inköp av råvaror fram till färdig matsedel. Ofta har du som kostchef också ekonomiskt ansvar.

Hållbar produktion och konsumtion av mat är en viktig del för många företag, kommuner och landsting. Genom att kombinera utbildningen till Agronom livsmedel med ekonomi har du en bra kunskapsgrund för detta arbete.

 

Kvalitetsarbete

Kvalitetsarbetet inkluderar allt från råvarans näringsvärden, dess smak och konsistens till ett hållbart produktionssätt. Hur får vi rätt proteinhalt och bakegenskaper på vetet? Hur producerar vi kött med bra marmorering? Hur kan produktionen ske på ett hållbart sätt? Hur säkerställer vi att maten vi äter är säker att äta?

Genom att utbilda dig till agronom eller hortonom kan du få svar på dessa frågor och jobba med kvalitet och förbättringar i livsmedelskedjan.

 

Matforskare

Vill du utveckla ny kunskap? En forskare fördjupar sig i ett ämne, försöker förstå hur saker och ting hänger ihop och försöker att finna lösningar på problem. En vanlig dag som forskare kan börja med att vara ute i fält och läsa av försök, analysera resultatet och avslutas med handledning av studenter. I Sverige är SLU det främsta matuniversitet med drygt 700 aktiva forskarstudenter.

Efter avslutat universitet eller högskola kan du ansöka om forskarutbildning, exempelvis vid SLU.

 

Matförädlare

Vill du vara länken mellan bonde och konsument? Råvaran på gården ska förädlas till goda produkter och maträtter. Du kan exempelvis vara anställd hos de stora matförädlarna Arla, Scan och Lantmännen eller de mindre Enå Mejeri, Mälarchark och Saltå Kvarn. Som matförädlare kan du också jobba med exportprodukter som Absolut Vodka och Annas Pepparkakor.

Lämplig utbildning är till exempel Agronom livsmedel vid SLU.

 

Matproducent

Vill du odla och ha fingrarna i jorden? Vara med och skapa maten på våra tallrikar? Som matproducent, bonde eller lantbrukare är du mångsysslare. Du tar hand om djur och sköter din växtodling. Du har maskiner och IT till din hjälp t ex mjölkrobotar och datorstyrda fodermaskiner. Du kan inrikta dig på att odla storskaligt eller småskaligt. Frihet, att vara ute mycket och praktiskt arbete är ett signum!

Utbilda dig exempelvis till lantmästare vid SLU i Alnarp.

 

Produktutvecklare

Vill du ta fram helt nya livsmedel eller utveckla de produkter som redan finns? Som produktutvecklare får du vara kreativ och experimentera med nya smaker eller helt nya produkter. Du har god kännedom om livsmedlets sammansättning, egenskaper och kvalitetsaspekter.

Din utbildning till Agronom livsmedel får du på SLU i Uppsala.

 

Småskalig mathantverkare

Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande från råvara till färdig produkt. I huvudsak handlar det om lokala råvaror som odlats i liten skala knutna till gården. Många mathantverkare säljer sina varor till restauranger eller saluhallar. Få mer inspiration och läs om SM i Mathantverk på Eldrimner.

Det finns korta kurser i mathantverk. En grundutbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan vara lämplig förkunskap.

XS SM MD LG