Jobba inom trädgård

Att jobba inom trädgård passar dig som:

  • Är noggrann
  • Kan jobba både självständigt och i grupp
  • Har en god grundfysik och är frisk och stark
  • Trivs med olika arbetstider efter säsong

Här finns många intressanta yrken att välja bland:

  • Det finns manuella jobb där man arbetar med händerna. Till exempel att plantera och rensa ogräs.
  • Jobben finns både stadsnära och på landsbygden.
  • Det finns kreativa yrken där du kan planera och designa en trädgård.
  • Här finns också kontorsjobb som administration, ekonomi eller rådgivning.
  • Här kan du se alla yrken inom trädgård

 

DSCF3964

Tips!

Många yrken inom trädgårdsbranschen är säsongsyrken. Ett bra sätt att pröva på branschen är att jobba en säsong i produktionen av exempelvis trädgårdsväxter. Flera jobb kräver växt- och odlingskunskap.

Vägar in

Det finns flera vägar till jobb. Du kan studera på naturbruksgymnasium, gå en vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen ger ofta kurser och utbildningar med trädgårdsinriktning. På universitet och högskolor kan du utbilda dig vidare, antingen direkt efter grundutbildning eller efter några års praktisk erfarenhet.

Jobben annonseras på gronajobb.se. Du kan även höra av dig direkt till arbetsgivare och söka på deras hemsidor efter lediga jobb.

Naturbruksgymnasium & yrkeshögskola

När du har gått naturbruksgymnasium eller yrkeshögskola kan du jobba som till exempel:

TRÄDGÅRDSARBETARE

Som trädgårdsarbetare jobbar du med att se till att det finns krukväxter, snittblommor, tomater och sallad i butikerna. Du arbetar med växterna från sådd till leverans. Du arbetar för ett trädgårdsföretag, växterna odlas både inomhus och utomhus beroende på säsong.

TRÄDGÅRDSMÄSTARE

Som trädgårdsmästare planerar, leder och deltar du i arbetet med trädgårdar och parker. Antingen jobbar du som anställd eller som egen företagare. En del företag är inriktade på odling av köksväxter, frukt, bär eller prydnadsväxter och andra är specialiserade till exempel på blommor.

Högskola & universitet

När du har gått högskola eller universitet kan du jobba som till exempel:

HORTONOM

Som hortonom är du expert på odling av blommor, grönsaker och trädgårdsväxter. Hortonomer arbetar ofta som rådgivare på företag som säljer fröer, maskiner och andra produkter till trädgårdsföretag och lantbruk. Du kan även arbeta med undervisning, forskning eller produktutveckling.

LANDSKAPSINGENJÖR

Som landskapsingenjör är du expert på utemiljöer exempelvis kring arbetsplatser, skolor och bostäder. Du är intresserad av att bygga och förvalta vackra och långsiktigt hållbara utemiljöer.

Johanna Pommer

Johanna Pommer

SPENDOR PLANT | JONSTORP

Johanna utbildade sig i Skara på Sveriges Lantbruksuniversitet. Hon jobbade sedan flera år i livsmedelsbranschen och på IKEA. När hon träffade sin livskamrat Nils, som startade Splendor Plant, började hon också arbeta på företaget.
Johanna 1 Copy

Berätta om Splendor plant!
"Vi odlar och säljer trädgårdsväxter som träd, buskar, häckväxter och perenner, som är fleråriga växter. Helt enkelt alla trädgårdsväxter som planteras utomhus. Vi är grossister och säljer våra växter till stora företag, som exempelvis PEAB och till butikskedjor som Blomsterlandet. Vi äger 83 hektar mark där våra växter odlas. Vi köper även in växter och säljer dem vidare."

Vilket är ditt råd till den som vill jobba i trädgårdsbranschen?
"För den som är intresserad av trädgårdsväxter, tycker om att vara utomhus oavsett väder och trivs med att arbeta fysiskt, är trädgårdsbranschen rätt. Mitt råd är att testa en kortare tid till exempel under en vårsäsong. Det kräver inga förkunskaper. Var positiv och visa att du vill lära dig jobbet. Du behöver behärska engelska eller svenska, inte perfekt, men du behöver kunna förstå och kunna göra dig förstådd. Här jobbar människor med 15 olika nationaliteter. Eftersom jobbet är ett grupparbete så är det ett bra sätt att förbättra sin svenska."

Johanna 4 Copy

"Att jobba med växter är att jobba nära naturen. Jag ser det också som en lyx att få jobba med produkter som både luktar gott och är vackra."

Johanna Pommer

Vad innebär det att jobba i produktionen?
"Då jobbar du ute med att sköta om plantorna och växterna. En helt annan arbetsuppgift är att plocka ihop ordrar till kunder. De flesta av vår fastanställda utomhuspersonal har börjat som säsongsanställda i produktionen."

Vad får dig att trivas i branschen?
"Det är att vårt företag är ett förhållandevis stort företag och jag får jobba med jordnära människor. Att jobba med växter är att jobba nära naturen. Jag ser det också som en lyx att få jobba med produkter som både luktar gott och är vackra."

Läs mer om de gröna branscherna