Datorstovel

Yrkeshögskola

På en yrkeshögskola kan du utbilda dig till ett yrke efter gymnasieskolan. Det är en eftergymnasial utbildning som kombinerar teoretiska studier med praktik. Utbildningen är avsedd att matcha arbetslivets kompetensbehov. ÝH-utbildningarna finns inom olika branscher och ger ofta goda möjligheter till arbete direkt efter avslutad examen. Utbildningarna är utformade i samarbete med lokala företag för att kunna möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Eftersom arbetsmarknadens behov förändras över tid uppdateras även utbildningarnas innehåll och inriktning. För den som studerar innebär det att yrkeskunskapen är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när utbildningen är klar. Alla utbildningar är berättigade till studiemedel från CSN.
Kort om yrkeshögskolan - Yrkeshögskolan (yrkeshogskolan.se)

DSCF4011

Yrkesvux

Yrkesvuxutbildning är utbildningar för dig som saknar gymnasial utbildning eller som vill skola om dig till ett nytt yrke. Det är en kommunal vuxenutbildning på gymnasienivå och yrkesutbildning. Syftet med dessa utbildningar är att de med hög sannolik ska leda till arbete samt att ge vuxna möjlighet att omskola sig för att byta karriär, eller att vidareutbilda sig inom sitt nuvarande yrkesområde. Det är en flexibel utbildningsform som ska kunna anpassas för vuxna elever med olika behov och förutsättningar. Det är kommunen som beslutar om komvuxutbildningar.

För mer information om vilka möjligheter det finns för dig - kontakta din egen kommun.

DSCF3999
Utbildningskartan

Naturbruksgymnasium, högskola, YH-utbildningar eller yrkesvux? På vår utbildningskarta kan du hitta rätt utbildning för dig!

Hitta din utbildning
DSCF3998
Jobbguiden

Utbildning- och jobbkartan till det gröna näringslivet! Här kan du få en övergripande bild av branschens utbildningsvägar och olika yrkesroller.

Till guiden