Ett axplock av alla spännande djuryrken som finns.

  • 1. Agronom

    Vill du arbeta med djur och människor i lantbruket? Och är intresserad av fysiologi, utfodring, avel, hälsa och hållbar produktion? Som Agronom tar du hänsyn till såväl djurens skötsel och välmående som företagets ekonomi. Vanliga arbetsuppgifter är rådgivning, produktutveckling och forskning.

    Din utbildning till Agronom får du på SLU i Uppsala.

  • 2. Avbytare

    Vill du bli lantbrukare men saknar gård? Som avbytare rycker du in och tar hand om djuren när lantbrukaren har en arbetstopp, är sjuk eller vill ha semester. Du behöver kunna ta stort ansvar, tycka om djur och människor. Ett bra morgonhumör är att föredra, då arbetsdagen ofta börjar tidigt på morgonen. Du kan arbeta som egen företagare eller vara anställd på en avbytartjänst.

    Utbilda dig på naturbruksgymnasium, se naturbruk.se.

  • 3. Biodlare

    Bin är värdefulla för lantbruket och för ekosystemen i hela samhället. De ger oss också honung, vax, pollen och mer därtill. Efterfrågan på honung är stor och intresset för den lokala produkten ökar allt mer. Som biodlare sköter du om bin och ser till att de producerar maximalt. Läs mer hos Biodlingsföretagarna!

    Utbilda dig till biodlare inom Yrkeshögskolan.

  • 4. Byggnadsplanerare

    Är du byggintresserad och har ett intresse för lantbruksdjur? Då är byggnadsplanerare något för dig! Som byggnadsplanerare av exempelvis stallar ser du till att byggnaden som byggs är bra utformad för djuren och för människorna som ska arbeta där.

    Utbilda dig till Agronom och kombinera utbildningen med byggkurser (byggnadskonstruktion och byggnadsplanering på SLU i Alnarp).

  • 5. Djursjukskötare

    Det finns ca 3,5 miljoner sällskapsdjur och hästar i landet, vilket kräver en kompetent och modern sjukvård. Som djursjukskötare arbetar du främst på djursjukhus eller djurkliniker, exempelvis med att assistera vid operationer, röntga och ge mediciner. Bra kontakt med djurägaren är viktigt. Ibland arbetar du självständigt, ibland under ledning av veterinär.

    Utbilda dig till djursjukskötare vid SLU i Uppsala.

  • 6. Djurskyddsinspektör

    Värnar du om djurens välmående och samtidigt har ett intresse för lagstiftning? Som djurskyddsinspektör ser du till att lagar och regler om djurens liv följs. Kunskap att bemöta djurägare ingår också i yrkesrollen. Det är landets länsstyrelser som har hand om djurskyddskontrollen. Få mer fakta hos Djurskyddsinspektörernas Riksförening!

    Utbilda dig exempelvis på Etologi- och djurskyddsprogrammet vid SLU i Uppsala.

  • 7. Djurvårdare

    Detta är jobbet för dig som älskar djur! Oavsett om du väljer att jobba med lantbruksdjur, smådjur eller häst måste du vara noggrann och kunnig. Alla djur kräver god omsorg för att må bra. Exempel på arbetsplatser kan vara på lantbruksföretag, i djurparker, i zoobutiker och på veterinärkliniker. För dig som vill arbeta med lantbruksdjur finns Grönt Kort – ett slags körkort där du kan bli diplomerad för din kunskap.

    Utbilda dig inom naturbruksprogram med inriktning djur, se naturbruk.se.

  • 8. Djuruppfödare

    Är du intresserad av djur och vill arbeta med djur? Som djuruppfödare sköter du djurens dagliga skötsel med utfordring, vård och allt vad det innebär. De vanligaste produktionsdjuren som nötkreatur, grisar och fåglar kräver god omvårdnad och en bra miljö för att producera bra och arbetet kräver därför god kunskap om djurens hälsa och beteende.

    Tips; läs även om yrket lantbrukare.
    Du kan utbilda dig på naturbruksgymnasium med inriktning lantbruk och på SLUs utbildning till lantmästare.

  • 9. Husdjursvetare

    Som husdjursvetare kan du jobba med rådgivning, utbildning och forskning - för att djuren ska ha bra levnadsvillkor och för en hållbar produktion! Arbetet inkluderar såväl skötsel och djurens beteende som foder och avel.

    Utbilda dig i husdjursvetenskap vid SLU i Uppsala.

  • 10. Egenföretagare

    Som egenföretagare har du möjlighet att jobba med precis det som du är intresserad av. Du har stor frihet i ditt arbete och bestämmer över din egen tid. Många utbildningar ger dig en bra kunskapsgrund för att lyckas som egen företagare. 

    Verksamt.se ger information om hur du startar, driver och utvecklar ett företag.

  • 11. Hippolog

    Är hästar det bästa du vet? Drömmer du om att jobba med avel, som tränare eller på en ridskola? I Sverige finns ca 300 000 hästar och branschen är i behov av kvalificerad arbetskraft - så här finns möjligheter! Under hippologutbildningen kan du välja att inrikta dig på ridhäst, travhäst eller islandshäst. Läs mer om ridsport hos Svenska Ridsportförbundet!

    Utbildningen vid SLU är förlagd till Flyinge, Strömsholm och Wången.

  • 12. Hovslagare

    Hästens hovar består av horn som hela tiden växer. Med sex till åtta veckors mellanrum måste hovarna verkas. De flesta hästar behöver också skor som spikas på med en så kallad söm. Som hovslagare är du ofta egen företagare, eller så är du anställd, exempelvis vid ett djursjukhus eller vid en travbana. Du behöver både vara vältränad och noggrann - yrket är tungt och kräver exakthet!

    Din utbildning kan du få bland annat på yrkeshögskolan i Flyinge, Strömsholm, Wången och Skara.

  • 13. Hunddagisföretagare

    Många människor behöver passning av sina hundar då de är på jobbet. Antalet hunddagis ökar ständigt och efterfrågan på kunnig personal ökar. Det gäller också för hundpensionat, hundrastare och liknande. Egen företagare är den allra vanligaste arbetsformen.

    Utbildning inom naturbruksprogram med profil hund är en bra grund, se naturbruk.se.

  • 14. Hundförare

    Hunden i människans tjänst! Hundar används inom allt fler områden i samhället exempelvis inom polisen, tullen, vaktbolag och vården. Dessa hundar behöver tränas i sina uppdrag tillsammans med sin förare.

    Utbildningen skiljer sig beroende på område, läs mer på VårdhundskolanFörsvarsmaktenKriminalvårdenTullverket och hos Polisen. Naturbruksprogram med profil hund kan vara en bra grund, se naturbruk.se.

  • 15. Hundtränare

    Har du ett mycket stort hundintresse och vill lära människor att bättre kunna tolka och förstå hundars beteende, behov och biologi? Då kan du utbilda dig till instruktör, tränare eller hundpsykolog. Ofta är du egen företagare.

    Naturbruksprogram med djurinriktning är en bra grund, se naturbruk.se. Sedan finns en mängd påbyggnadsutbildningar, exempelvis Immi och Hundens Hus. Mer information på Svenska Brukshundklubben och Svenska Kennelklubben.

  • 16. Husdjursrådgivare

    Vill du arbeta med djur och människor i lantbruket? Och är intresserad av fysiologi, utfodring, avel och hälsa? Som husdjursrådgivare tar du hänsyn både till djurens välmående och företagets ekonomi. En vanlig dag på jobbet kan börja med beräkning av en foderstat och avslutas med besök i ett nybyggt djurstall. En styrka som rådgivare är praktisk kunskap i lantbruket och ett intresse för att jobba tillsammans med lantbrukare.

    Du utbildar dig till husdjursagronom vid SLU i Uppsala.

  • 17. Hästskötare

    Som hästskötare arbetar du ofta i ett trav- eller galoppstall, på en ridskola eller på ett stuteri. Arbetet är omväxlande och praktiskt - du utfodrar, ryktar, rider och mockar. Arbetar du vid ett stuteri är det också vanligt att du hjälper till vid betäckningar och fölningar. Ja, listan på arbetsuppgifter kan göras hur lång som helst. Tänk på att du behöver god fysik - jobbet kan vara tungt!

    Du kan utbilda dig på naturbruksgymnasium med hästinriktning.

  • 18. Klövvårdare

    Klövvårdare är ett relativt nytt yrke i Sverige. Djurstallarna har blivit större och modernare, vilket ställer nya krav. God lönsamhet är beroende av god klövvård. Som klövvårdare har du koll på både nya forskningsrön och väl beprövade erfarenheter. Du verkar klövar, det vill säga klipper kornas naglar, och ger råd till lantbrukare för att miljön kring klövarna ska vara den allra bästa möjliga.

    Du utbildar dig till klövvårdare vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

  • 19. Lantbrukare (bonde)

    Vill du vara med och skapa maten på våra tallrikar? Som bonde eller lantbrukare är du mångsysslare. Du tar hand om djur och sköter din växtodling. Du har maskiner till din hjälp  tex. mjölkrobotar och datorstyrda fodermaskiner. Du kan inrikta dig på storskaligt eller småskaligt lantbruk. Frihet, att vara ute mycket och praktiskt arbete är ett signum! 

    Utbilda dig exempelvis till lantmästare vid SLU i Alnarp. 

  • 20. Lantmästare

    Är du hängiven rationell växtodling, djurproduktion och teknik? Och vill jobba med lantbrukare och framtidens företagande? Många lantmästare jobbar med rådgivning eller som driftledare på ett lantbruk. Andra jobbar som lantbrukare på sin egen gård. Mer fakta får du av Lantmästarförbundet. En lantmästare har ofta praktisk erfarenhet som sitt signum!

    Utbildningen till lantmästare äger rum på SLU i Alnarp.

  • 21. Produktionsrådgivare

    Som rådgivare hjälper du matproducenter, lantbrukare och djuruppfödare att få en så bra produktion som möjligt. Du kan inrikta dig på specifika områden som avel, utfordring eller djurhälsa.

    Utbilda dig till lantmästare eller husdjursagronom vid SLU.

  • 22. Ridlärare

    Ett av de vanligaste yrkena inom hästnäringen är ridlärare. Här är pedagogiken och samspelet mellan häst och människa i centrum. Som ridlärare har du ofta ett stort intresse för barn. En stor del av jobbet handlar om att planera och leda ridlektioner. Du fortbildar även ridskolans hästar och hjälper till med stalltjänsten. Intresse för god hästhållning är också A och O för att trivas som ridlärare! 

    Utbilda dig på gymnasium, universitet, folk- eller yrkeshögskola, se allastudier.se. Titta bland annat på Hästsportens Folkhögskola

  • 23. Smådjursuppfödare

    Många som föder upp hundar, katter och andra smådjur har ofta annan djuromvårdnad som huvudsaklig verksamhet som exempelvis hundtrim, kattpensionat eller hunddagis.

    Du kan utbilda dig på naturbruksprogrammet med djurinriktning, se naturbruk.se.

  • 24. Verksamhetsledare

    Verksamhetsledare är en utbildning för dig som vill arbeta med verksamhetsledning i hästnäringen, i eget företag eller som anställd. Utbildningen har fokus på arbetsmiljö, ledarskap, ekonomi, entreprenörskap, kommunikation och där de studerande får göra affärsplaner etc. Mer information hittar du på Biologiska Yrkeshögskolan.

  • 25. Veterinär

    Som veterinär kan du jobba med att undersöka och behandla djur, men också med livsmedelssäkerhet, smittskydd, tillsyn av slakterier, undervisning och forskning. Ibland är du specialiserad inom häst, lantbruksdjur eller smådjur. Det är viktigt att kunna hantera djuren på ett bra sätt och även att ha bra kontakt med djurägaren. Hitta mer fakta hos Sveriges Veterinärförbund

    I Sverige ges veterinärutbildningen vid SLU i Uppsala.

Malin Pa Piparns Lantbruk

Malin på Piparns Lantbruk

Videoposter Veterina R Och Mjo Lkbonde

Veterinär och mjölkbonde

Älgfarmaren Erik

Älgfarmaren Erik