Ett axplock av alla spännande djuryrken som finns.

 • 1. Agronom

  Vill du arbeta med djur och människor i lantbruket? Och är intresserad av fysiologi, utfodring, avel, hälsa och hållbar produktion? Som Agronom tar du hänsyn till såväl djurens skötsel och välmående som företagets ekonomi. Vanliga arbetsuppgifter är rådgivning, produktutveckling och forskning.

  Din utbildning till Agronom får du på SLU i Uppsala.

 • 2. Avbytare

  Vill du bli lantbrukare men saknar gård? Som avbytare rycker du in och tar hand om djuren när lantbrukaren har en arbetstopp, är sjuk eller vill ha semester. Du behöver kunna ta stort ansvar, tycka om djur och människor. Ett bra morgonhumör är att föredra, då arbetsdagen ofta börjar tidigt på morgonen. Du kan arbeta som egen företagare eller vara anställd på en avbytartjänst.

  Utbilda dig på naturbruksgymnasium, se naturbruk.se.

 • 3. Beridare

  Har du talang för ridning och vill utveckla hästar till högre nivåer? Då kan beridare vara något för dig! Under utbildningen lär du dig att utbilda och bedöma hästar i hoppning, dressyr och fälttävlan för tävling och försäljning. Som beridare kan du både vara anställd och egen företagare. Inspireras av Dressyrhoppet och beridaren Daniel Zettermans sida på Instagram!

  Till beridare utbildar du dig på SLU i Flyinge.

 • 4. Biodlare

  Bin är värdefulla för lantbruket och för ekosystemen i hela samhället. De ger oss också honung, vax, pollen och mer därtill. Efterfrågan på honung är stor och intresset för den lokala produkten ökar allt mer. Som biodlare sköter du om bin och ser till att de producerar maximalt. Läs mer hos Biodlingsföretagarna!

  Utbilda dig till biodlare inom Yrkeshögskolan.

 • 5. Byggnadsplanerare

  Är du byggintresserad och har ett intresse för lantbruksdjur? Då är byggnadsplanerare något för dig! Som byggnadsplanerare av exempelvis stallar ser du till att byggnaden som byggs är bra utformad för djuren och för människorna som ska arbeta där.

  Utbilda dig till Agronom och kombinera utbildningen med byggkurser (byggnadskonstruktion och byggnadsplanering på SLU i Alnarp).

 • 6. Djurskötare

  Det finns ca 3,5 miljoner sällskapsdjur och hästar i landet, vilket kräver en kompetent och modern sjukvård. Som djursjukskötare arbetar du främst på djursjukhus eller djurkliniker, exempelvis med att assistera vid operationer, röntga och ge mediciner. Bra kontakt med djurägaren är viktigt. Ibland arbetar du självständigt, ibland under ledning av veterinär.

  Utbilda dig till djursjukskötare vid SLU i Uppsala.

 • 7. Djurskyddsinspektör

  Värnar du om djurens välmående och samtidigt har ett intresse för lagstiftning? Som djurskyddsinspektör ser du till att lagar och regler om djurens liv följs. Kunskap att bemöta djurägare ingår också i yrkesrollen. Det är landets länsstyrelser som har hand om djurskyddskontrollen. Få mer fakta hos Djurskyddsinspektörernas Riksförening!

  Utbilda dig exempelvis på Etologi- och djurskyddsprogrammet vid SLU i Uppsala.

 • 8. Djurskötare/djurvårdare

  Detta är jobbet för dig som älskar djur! Oavsett om du väljer att jobba med lantbruksdjur, smådjur eller häst måste du vara noggrann och kunnig. Alla djur kräver god omsorg för att må bra. Exempel på arbetsplatser kan vara på lantbruksföretag, i djurparker, i zoobutiker och på veterinärkliniker. För dig som vill arbeta med lantbruksdjur finns Grönt Kort – ett slags körkort där du kan bli diplomerad för din kunskap.

  Utbilda dig inom naturbruksprogram med inriktning djur, se naturbruk.se.

 • 9. Djuruppfödare

  Är du intresserad av djur och vill arbeta med djur? Som djuruppfödare sköter du djurens dagliga skötsel med utfordring, vård och allt vad det innebär. De vanligaste produktionsdjuren som nötkreatur, grisar och fåglar kräver god omvårdnad och en bra miljö för att producera bra och arbetet kräver därför god kunskap om djurens hälsa och beteende.

  Tips; läs även om yrket lantbrukare.
  Du kan utbilda dig på naturbruksgymnasium med inriktning lantbruk och på SLUs utbildning till lantmästare.

 • 10. Egenföretagare

  Som egenföretagare har du möjlighet att jobba med precis det som du är intresserad av. Du har stor frihet i ditt arbete och bestämmer över din egen tid. Många utbildningar ger dig en bra kunskapsgrund för att lyckas som egen företagare. 

  Verksamt.se ger information om hur du startar, driver och utvecklar ett företag.

 • 11. Gårdsmästare

  Som gårdsmästare ansvarar, organiserar och utvecklar du lantbruksföretag. Det innebär att du kan ansvara för att utveckla en ny produktionsgren som exempelvis ekologisk äggproduktion eller att anpassa kostallet till robotmjölkning. Jobbet som gårdsmästare innebär stort ansvar. Du kan vara egen företagare eller anställd.

  Utbilda dig till gårdsmästare inom yrkeshögskolan. Liknande utbildningar är driftledare och agrotekniker.

 • 12. Husdjursvetare

  Som husdjursvetare kan du jobba med rådgivning, utbildning och forskning - för att djuren ska ha bra levnadsvillkor och för en hållbar produktion! Arbetet inkluderar såväl skötsel och djurens beteende som foder och avel.

  Utbilda dig i husdjursvetenskap vid SLU i Uppsala.

 • 13. Hippolog

  Är hästar det bästa du vet? Drömmer du om att jobba med avel, som tränare eller på en ridskola? I Sverige finns ca 300 000 hästar och branschen är i behov av kvalificerad arbetskraft - så här finns möjligheter! Under hippologutbildningen kan du välja att inrikta dig på ridhäst, travhäst eller islandshäst. Läs mer om ridsport hos Svenska Ridsportförbundet!

  Utbildningen vid SLU är förlagd till Flyinge, Strömsholm och Wången.

 • 14. Hovslagare

  Hästens hovar består av horn som hela tiden växer. Med sex till åtta veckors mellanrum måste hovarna verkas. De flesta hästar behöver också skor som spikas på med en så kallad söm. Som hovslagare är du ofta egen företagare, eller så är du anställd, exempelvis vid ett djursjukhus eller vid en travbana. Du behöver både vara vältränad och noggrann - yrket är tungt och kräver exakthet!

  Din utbildning kan du få bland annat på yrkeshögskolan i Flyinge, Strömsholm, Wången och Skara.

 • 15. Hunddagisföretagare

  Många människor behöver passning av sina hundar då de är på jobbet. Antalet hunddagis ökar ständigt och efterfrågan på kunnig personal ökar. Det gäller också för hundpensionat, hundrastare och liknande. Egen företagare är den allra vanligaste arbetsformen.

  Utbildning inom naturbruksprogram med profil hund är en bra grund, se naturbruk.se.

 • 16. Hundfriskvårdare

  Friskvård för och rehabilitering av djur är en växande bransch, framför allt om du vill ta steget och starta eget. Inrikta dig exempelvis på hundsim, massage, akupunktur eller kanske kiropraktik?

  Naturbruksprogram med djurinriktning är en bra grund, se naturbruk.se. Bland privata aktörer finns en mängd påbyggnadsutbildningar, till exempel Axelsons, Frisk Hund och Svenska Hundmassageföreningen. Legitimerade sjukgymnaster kan ansöka hos Jordbruksverket om legitimation för att även jobba med djur.

 • 17. Hundförare

  Hunden i människans tjänst! Hundar används inom allt fler områden i samhället exempelvis inom polisen, tullen, vaktbolag och vården. Dessa hundar behöver tränas i sina uppdrag tillsammans med sin förare.

  Utbildningen skiljer sig beroende på område, läs mer på VårdhundskolanFörsvarsmaktenKriminalvårdenTullverket och hos Polisen. Naturbruksprogram med profil hund kan vara en bra grund, se naturbruk.se.

 • 18. Hundtränare

  Har du ett mycket stort hundintresse och vill lära människor att bättre kunna tolka och förstå hundars beteende, behov och biologi? Då kan du utbilda dig till instruktör, tränare eller hundpsykolog. Ofta är du egen företagare.

  Naturbruksprogram med djurinriktning är en bra grund, se naturbruk.se. Sedan finns en mängd påbyggnadsutbildningar, exempelvis Immi och Hundens Hus. Mer information på Svenska Brukshundklubben och Svenska Kennelklubben.

 • 19. Husdjursrådgivare

  Vill du arbeta med djur och människor i lantbruket? Och är intresserad av fysiologi, utfodring, avel och hälsa? Som husdjursrådgivare tar du hänsyn både till djurens välmående och företagets ekonomi. En vanlig dag på jobbet kan börja med beräkning av en foderstat och avslutas med besök i ett nybyggt djurstall. En styrka som rådgivare är praktisk kunskap i lantbruket och ett intresse för att jobba tillsammans med lantbrukare.

  Du utbildar dig till husdjursagronom vid SLU i Uppsala.

 • 20. Hästfriskvårdare

  Friskvård för och rehabilitering av djur är en växande bransch, framför allt om du vill ta steget och starta eget. Inrikta dig exempelvis på massage, akupunktur eller kanske kiropraktik?

  Naturbruksprogram med djurinriktning är en bra grund, se naturbruk.se. Bland privata aktörer finns en mängd påbyggnadsutbildningar, till exempel Axelsons, Legitimerade sjukgymnaster kan ansöka hos Jordbruksverket om legitimation för att även jobba med djur.

 • 21. Hästskötare

  Som hästskötare arbetar du ofta i ett trav- eller galoppstall, på en ridskola eller på ett stuteri. Arbetet är omväxlande och praktiskt - du utfodrar, ryktar, rider och mockar. Arbetar du vid ett stuteri är det också vanligt att du hjälper till vid betäckningar och fölningar. Ja, listan på arbetsuppgifter kan göras hur lång som helst. Tänk på att du behöver god fysik - jobbet kan vara tungt!

  Du kan utbilda dig på naturbruksgymnasium med hästinriktning.

 • 22. Hästuppfödare

  Intresset för hästar är stort! Idag finns hela 360 000 hästar runt om i landet. Som hästuppfödare är du specialist på hästar, hästhållning och försäljning. En hästuppfödning går ofta i arv i generationer - det krävs stora investeringar att starta upp. Inspireras av Eklunda Stuteri!

  Det finns ingen specifik utbildning för hästuppfödare, men naturbruksprogrammet med inriktning på häst ger en bra grund, se naturbruk.se.

 • 23. Jockey

  Gillar du fart, fullblodshästar och väger mellan 50 och 54 kg? Då kan jockey vara yrket för dig - men räkna med hård konkurrens! Alla jockeys börjar som lärlingar hos en tränare innan man kan bli professionell. De flesta börjar allra först som hästskötare i ett galoppstall. Internationellt är galopp mycket stort, inte minst i Storbritannien!

  För att bli antagen som lärling kan en utbildning på Strömsholm eller British Racing School vara ett alternativ. Viss fortbildning finns också hos Svensk Galopp.

 • 24. Klövvårdare

  Klövvårdare är ett relativt nytt yrke i Sverige. Djurstallarna har blivit större och modernare, vilket ställer nya krav. God lönsamhet är beroende av god klövvård. Som klövvårdare har du koll på både nya forskningsrön och väl beprövade erfarenheter. Du verkar klövar, det vill säga klipper kornas naglar, och ger råd till lantbrukare för att miljön kring klövarna ska vara den allra bästa möjliga.

  Du utbildar dig till klövvårdare vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

 • 25. Lantbrukare (bonde)

  Vill du vara med och skapa maten på våra tallrikar? Som bonde eller lantbrukare är du mångsysslare. Du tar hand om djur och sköter din växtodling. Du har maskiner till din hjälp  tex. mjölkrobotar och datorstyrda fodermaskiner. Du kan inrikta dig på storskaligt eller småskaligt lantbruk. Frihet, att vara ute mycket och praktiskt arbete är ett signum! 

  Utbilda dig exempelvis till lantmästare vid SLU i Alnarp. 

 • 26. Lantmästare

  Är du hängiven rationell växtodling, djurproduktion och teknik? Och vill jobba med lantbrukare och framtidens företagande? Många lantmästare jobbar med rådgivning eller som driftledare på ett lantbruk. Andra jobbar som lantbrukare på sin egen gård. Mer fakta får du av Lantmästarförbundet. En lantmästare har ofta praktisk erfarenhet som sitt signum!

  Utbildningen till lantmästare äger rum på SLU i Alnarp.

 • 27. Produktionsrådgivare

  Som rådgivare hjälper du matproducenter, lantbrukare och djuruppfödare att få en så bra produktion som möjligt. Du kan inrikta dig på specifika områden som avel, utfordring eller djurhälsa.

  Utbilda dig till lantmästare eller husdjursagronom vid SLU.

 • 28. Ridlärare

  Ett av de vanligaste yrkena inom hästnäringen är ridlärare. Här är pedagogiken och samspelet mellan häst och människa i centrum. Som ridlärare har du ofta ett stort intresse för barn. En stor del av jobbet handlar om att planera och leda ridlektioner. Du fortbildar även ridskolans hästar och hjälper till med stalltjänsten. Intresse för god hästhållning är också A och O för att trivas som ridlärare! 

  Utbilda dig på gymnasium, universitet, folk- eller yrkeshögskola, se allastudier.se. Titta bland annat på Hästsportens Folkhögskola

 • 29. Smådjursuppfödare

  Många som föder upp hundar, katter och andra smådjur har ofta annan djuromvårdnad som huvudsaklig verksamhet som exempelvis hundtrim, kattpensionat eller hunddagis.

  Du kan utbilda dig på naturbruksprogrammet med djurinriktning, se naturbruk.se.

 • 30. Travtränare

  I ur och skur syns travtränaren ute på tävlingsbanan med hästarna. Varje framgång på tävlingsbanan är ett resultat av mycket träning och skötsel. Som travtränare arbetar du ofta vid ett stall där hästägare hyr in sina hästar för att du ska träna dem. En dag på jobbet kan börja på träningsbanan, tätt följd av att du skriver träningsdagbok och avslutas med att du anmäler hästar till kommande tävling. Läs mer på Svensk Travsport!

  Läs mer om utbildningen vid SLU på Travskolan Wången.

 • 31. Turridningsarrangör

  Vill du ta ut människor på hästryggen i skog och landskap? Även om du brinner för hästar är service till människor det absolut viktigaste i detta jobb. Runt om i Sverige finns 100-tals ridtursarrangörer. Ofta är du egen företagare och kombinerar ridturerna med annan hästverksamhet som företagsarrangemang och kurser. Få koll på Sveriges turridningsarrangörer genom hastkartan.se!

  Svenska Islandshästförbundet har tagit fram en modell för auktorisation för turridning.

 • 32. Unghästutbildare

  Din uppgift är att rida in och utveckla unga hästar. Du lär hästen att hanteras, bära ryttare och förstå och lyda ryttarens kommandon. Är du anställd på ett stuteri eller försäljningsstall är du ofta med vid inköp och försäljning av hästarna. Kanske är du också med på många tävlingar, då goda placeringar ger hästen ett högre värde. 

  Du utbildar dig till unghästutbildare bland annat i Flyinge.

 • 33. Verksamhetsledare

  Verksamhetsledare är en utbildning för dig som vill arbeta med verksamhetsledning i hästnäringen, i eget företag eller som anställd. Utbildningen har fokus på arbetsmiljö, ledarskap, ekonomi, entreprenörskap, kommunikation och där de studerande får göra affärsplaner etc. Mer information hittar du på Biologiska Yrkeshögskolan.

 • 34. Veterinär

  Som veterinär kan du jobba med att undersöka och behandla djur, men också med livsmedelssäkerhet, smittskydd, tillsyn av slakterier, undervisning och forskning. Ibland är du specialiserad inom häst, lantbruksdjur eller smådjur. Det är viktigt att kunna hantera djuren på ett bra sätt och även att ha bra kontakt med djurägaren. Hitta mer fakta hos Sveriges Veterinärförbund

  I Sverige ges veterinärutbildningen vid SLU i Uppsala.

Malin Pa Piparns Lantbruk

Malin på Piparns Lantbruk

Videoposter Veterina R Och Mjo Lkbonde

Veterinär och mjölkbonde

Älgfarmaren Erik

Älgfarmaren Erik

Skordapaprika

Vi har lösningen.

Lösningen för dig som inte vet vad du ska bli – och lösningen för en bättre värld. Vi har lösningen för en vardag som gör skillnad och ett samhälle som tacklar klimathotet, som förenar tillväxt, innovation och lönsamhet med hänsyn till miljö och natur. Det gröna näringslivet. Skogen, jorden, djuren.
Läs mer